"Fikri Hür, Vicdanı Hür, İrfanı Hür Kamu Çalışanlarının Adresi"
image
KORUYUCU GİYİM YARDIMININ MEMURA VERİLMEMESİ KANUNA AYKIRIDIR
225 14 Mart, 2024

KORUYUCU GİYİM YARDIMININ MEMURA VERİLMEMESİ KANUNA AYKIRIDIR

KAMUOYUNUN DİKKATİNE;

Toplu sözleşme masasına kurulup memur hakları için sonuca ulaşamayan Yetkili ama etkisiz sendika en sonunda saklandığı yerden kafasını çıkartmaya karar vermiş. Kamu çalışanı arkadaşlarımın malumu olduğu üzere KORUYUCU GİYİM YARDIMI ile alakalı son dönemde sosyal medyada bazı karamsar konuşmalar yapılmaktadır; Bilinmelidir ki Kamu çalışanı tüm Sosyal, Ayni, Nakdi vs. hakları Toplu Sözleşme masasında görüşmeye açmakta ve bu hakları için anlaşma sağlanamazsa da Hakem Heyetine gönderilerek yazılı mutabakata varılmaktadır. Kamu Çalışanlarının 7. Toplu Sözleşmesi de yetkili sendika tarafından masadan kaçılarak arabulucuya giderek sona ermişti. Koruyu giyim yardımı toplu sözleşmenin 16. Maddesinde ‘Koruyucu giyim yardımı; MADDE 16- (1) Bu hizmet kolundaki kamu kurum ve kuruluşlarının şantiye, fabrika, atölye, laboratuvar, katener hat kesiminin geçtiği yerler, tersane, yer altı veya açık arazi şartlarında görev yapan personeline, hizmetin gereği olarak görev esnasında düzenli olarak giyilmesi gereken koruyucu giyim malzemesi ayni olarak verilir. Giyim malzemelerinin standartları ile hangi personele ne kadar süreyle verileceği ve nasıl muhafaza edileceği hususları ile bu malzemelerin kullanımına ilişkin usul ve esaslar kurumlar ve bu hizmet kolunda yetkili sendika tarafından birlikte belirlenir.’ Şeklinde kayda girmiş ve imza altına alınmıştır. Memura bu hakkın nasıl verileceği kurum yetkilileri ve Sendika ile mutabık kalınarak uygulanmalıdır.

Bugün Koruyucu Giyim Yardımının engellenmeye çalışılması kanuna aykırı bir şeydir ve engellemeye kalkarlarsa Hukuki her argümanla karşı taarruza geçeceğimizin bilinmesini isterim.

Bizler etkili sendikacılık anlayışı içerisinde hiçbir haksızlığa seyirci kalmayacağız...

KORUYUCU GİYİM YARDIMININ MEMURA VERİLMEMESİ KANUNA AYKIRI BİR DURUMDUR. Anlaşılan Maliye Bakanlığı maddi sıkıntı içerisine girmiş ki gözünü çalışanların Toplu Sözleşme haklarına dikmiş, bilinmelidir ki bu kazanım mevzuattan bağımsız müstakil bir toplu sözleşme maddesidir ve sözleşme kaynaklı sosyal bir haktır. Bu hakkın kimlere ve nasıl verileceğiyle ilgili usul ve esasları belirleme yetkisi de toplu sözleşme gereği ilgili kurum yöneticileri ve hizmet kolunda yetkili sendikalara verilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir, kamu kurumları yasalardan veya Anayasadan almadığı bir yetkiyi kullanamaz.

Kamu çalışanlarının kazanılmış bu ve benzeri hakkının elinden alınmasına yönelik benzeri girişimlere karşı yasal haklarını sonuna kadar kullanacaktır, bunun taraflarca bilinmesini isteriz, her ortamda hakkımızı arayacağız...

Memur üretimden aldığı bu gücünü bugüne kadar kullanmaya çekinmemiş ve  çekinmeyecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur,

 

Gürol Toker

Hürriyetçi Ulaşım Sen Genel Başkanı